Beviljade anslag

Stiftelsen har beviljat anslag till bland annat studier och praktik utomlands, framtagning av böcker, forskningsprojekt samt framförallt utveckling och genomförande av utbildning.

Exempel på projekt

Forskningsstudier Böcker eller skrifter Formgivning Studier utomlands Forskning Utbildning Övrigt

Stora förtjänstpriset

Stora Förtjänstpriset har delats ut sedan 1998 och ges till en person eller organisation som har verkat till nytta för belysning i Sverige under en längre tid, inom forskning, utbildning, design eller allmänna belysningsfrågor. Det kan också gå till någon som framgångsrikt drivit en enskild fråga till nytta för belysning i Sverige. Juryn består av Magnus Frantzell och Leif Berggren från Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik, Frank Augustsson (i egenskap av ordförande för Belysningsbranschen) samt pristagare från året innan.

Årets pristagare

Aleksandra Stratimirovic

Ljuskonstnären Aleksandra Stratimirovic är årets mottagare av Stora Förtjänstpriset av Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för belysningsteknik. Aleksandra tog emot priset vid en prisceremoni på Ljusdagen den 5 september 2019 på Berns Salonger i Stockholm.

Bertil och Britt Svenssons Stiftelse har sedan 1998 delat ut Stora Förtjänstpriset till personer eller organisation som verkat till nytta för svensk belysning under en längre tid, inom forskning, utbildning, design eller allmänna belysningsfrågor eller en enskild fråga.

2018 –

Michael Hallbert

Michael Hallbert har i år tilldelats Stora Förtjänstpriset.

2017 –

Jan Garnert

Jan Garnert är mottagare av Stora Förtjänstpriset 2017.

2016 –

Mervi Rokka

Mervi Rokka har i år tilldelats Stora Förtjänstpriset som delas ut av Bertil och Britt Svenssons Stiftelse för Belysningsteknik.

2015 –

Jöran Linder och Erik Olsson

Årets pristagare har varit verksamma inom konst och ljusdesign i mer är 15 år och de är fortfarande i högsta grad verksamma.

2014 –

Alingsås Kommun

Mottagaren har med starkt engagemang under 15 år förvandlat ett evenemang till en institution.

2013 –

Kai Piippo

En fråga som belysningsbranschen drivit under många år är att få med alla inblandade i belysningsprocessen, bland annat för att säkra användarperspektivet. Fortfarande är det en bit kvar till målet men arbetet fortsätter.

Vill du söka stipendium & projektbidrag?

Sista ansökningsdag är 15 april / 15 oktober.

Har du några funderingar?

Tveka inte att kontakta oss!